Välj rätt träslag till ditt plankbord
För många familjer utgör matbordet hemmets centrum. Det är här man samtalar, äter måltider och delar dagens stora och små händelser med varandra. När det kommer till att välja rätt träslag till ditt nya plankbord är det därför många saker att ta i beaktande.
I grund och botten funkar de flesta träslag att använda. Men vissa träslag lämpar sig bättre som bordsskiva än andra. I synnerhet påverkar träets lämplighet av dess hårdhet. Ju hårdare desto bättre. Träslagens färg kan ha stor påverkan på utseendet, men då man oftast kan ändra nyansen med hjälp av olja eller lack så bör träets färg aldrig vara avgörande för ditt beslut.
För att hjälpa dig att välja rätt bland djungeln av träslag har vi här sammanställt en kort guide till ett antal olika träslag och deras egenskaper. Vi hoppas att du med hjälp av denna guide ska kunna fatta ett klokt beslut när det kommer till att välja rätt plankor till ditt plankbord.
Ek – våra populäraste plankor i ekträ
Ek är det träslag som efterfrågas mest när det kommer till plankbord och anledningarna till det är många. Ek är ett starkt och tåligt träslag vilket gör det både lämpligt och mycket populärt att bygga möbler av. Detta gäller både för inomhus- och utomhusbruk. Nysågad ek har från början ett grågult utseende, som när det utsätts för ljus får en mer brunaktig färgton. Strukturen hos ekträ är ofta både livlig och dekorativ. Detta ger de färdigbehandlade ekplankorna en markerad och vacker ådring som kan framhävas ytterligare med rätt typ av olja.
Ek är ett relativt hårt och tungt träslag. Detta innebär att ett matbord bestående av plankor i massiv ek också väger en hel del. Genomsnittsvikten för ugnstorkat ekträ är cirka 670 kg/m³. Ek är som sagt ett starkt träslag som sällan krymper vid torkning men, viktigast av allt – ekträ är tåligt. Sköter du dina plankor rätt och vårdar dem efter anvisningarna så kan du se fram emot ett matbord som håller i generationer. Skulle det uppstå ett hack i bordsskivan så är det bara att slipa ner och olja in på nytt, och vips så är ekplankorna som nya!
Furu – plankor i furu
Tallsläktet omfattar fler än 90 arter världen över. I Sverige är det bara Pinus sylvestris, eller vanlig tall, som är den enda inhemska. I furuträ syns tydliga färgskiftningar i den inre delen av stammens kärna samt i den yttre delen av stammen. Kärnvirket växlar mellan ljusbrunt och rödbrunt medan splintveden är mer ljusgul i färgen. Särskilt de rödaktiga nyanserna ger träet en varm glöd. Ett kännetecken för tallen är dess tydliga årsringar vilket ger virket en vacker och naturlig karaktär.
Jämfört med ek är furu ett förhållandevis mjukt träslag, vilket innebär att det inte är lika motståndskraftig mot exempelvis hack och repor. Furuns relativa mjukhet gör virket lättare att bearbeta med hjälp av maskiner och verktyg. Detta innebär också att furuplankor snabbt och smidigt kan slipas ner om eventuella märken eller repor skulle uppstå. Furuplankor går lätt att ytbehandla så att det uppnår ett optimalt skydd och står emot allt från smuts till vatten. Genomsnittsvikten för furu är cirka 490 kg/m³.
Valnöt – plankor av valnötsträ
Valnöt är ett eftertraktat träslag för tillverkning av såväl möbler som plankor. Det exklusiva träet har en vacker mörkbrun kärna som oftast dekoreras av ett elegant och tydligt ådringsmönster. Detta ger valnötsplankorna en spännande och säregen prägel som helt klart kommer göra ditt bord unikt.
Träslagets djupa glans kommer bara att öka med tiden vilket kommer framhäva de kraftiga årsringarna ytterligare. Valnötsträ är lätt att bearbeta. De slitstarka brädorna är tunga och hårda och kan få en enastående finish om man vet hur man ska göra. Genomsnittsvikten för valnöt är cirka 560 kg/m³.
Ask – plankor av askträ
Ask är ett av de så kallade ädellövträden och har funnits i Sverige sedan det att inlandsisen drog sig tillbaka. Som ett tungt och hårt träslag är det mycket populärt vid tillverkning av exempelvis möbler, golv och leksaker. Askträ är i regel gulvitt men hos en del äldre träd kan man dock se att kärnan antagit en mer brunaktig eller olivfärgad färg– något botanikerna kallar för brunkärna. Brunkärna påverkar dock endast färgen på virket och inte dess styrka. Dessutom skiftar färgen mellan vår- och sommarved vilket ger upphov till tydliga årsringar. Detta gör askträ till ett livligt och dekorativt träslag. Plankorna får ett naturligt mönster med vackra kontraster i ådringen. Ett plankbord i ask är ett givet val för dig som älskar naturens skönhet.
Ask är ett relativt hårt och tungt träslag med goda mekaniska egenskaper, vilket gör det lämpligt inom en rad olika användningsområden. Dess genomsnittsvikt ligger på cirka 650 kg/m³, vilket är i nivå med ekens. Och precis som med ek klarar ask av att stå emot vardagens alla prövningar.
Bok – plankor av bokträ
Boken är ett skuggtolerant lövträd som förekommer ymnigt i våra sydligaste landskap. Vid avverkning har bokträet en gulvit kulör som efter torkning och ljusexponering börjar skifta mer åt det rödbruna hållet. Till skillnad från asken är det ingen märkbar skillnad på vår- och sommarved hos boken. Detta innebär att årsringarna blir svårare att urskilja och träets antar mer enhetlig struktur än ovan nämnda träslag. Bokens plankor är lätta att känna igen på deras märgstrålar som tar sig uttryck i mörkbruna, prickformiga ränder.
På grund av sina goda styrkeegenskaper är bok ett träslag som lämpar sig ypperligt vid möbeltillverkning. Oimpregnerat bokträ lämpar sig dock inte för utomhusbruk då det inte är beständigt för röta. Träslaget är tungt och har en genomsnittsvikt på 680 kg/m³ för ugnstorkat virke. Dessutom är boken, vid sidan av avenboken, det hårdaste av Sveriges alla träslag. Trots bokens hårdhet kan ytan poleras till att bli mycket slät och är därför utmärkt för svarvning. Rejäla bordsben är alltid att föredra, oavsett vilken typ av bordsskiva du beslutar dig för. Tänk bara på att när det kommer till ditt plankbord är det viktigt att benen är solida för att kunna bära upp plankornas tyngd.
Vilken typ av plankor ska jag välja?
Att välja plankor till sitt nya plankbord kan vara ett svårt beslut. Alla träslag har sina för- och nackdelar, beroende på vad du ska använda dem till. Vissa träslag är ett säkrare val än andra men gemensamt för de sorter vi erbjuder är att vi kan garantera deras goda egenskaper. Som vi tidigare nämnt kan du påverka träets färg med hjälp av oljebehandling. Därför ska du inte lägga för mycket tid åt att oroa dig över att ditt nya matbord inte kommer fungera ihop med dina hyllor i ek eller ditt soffbord.
Alla träslag har sina specifika särarter och egenskaper som tillsammans bidrar till att skapa ditt helt unika bord. Vi hoppas att du med hjälp av denna guide lärt dig mer om de olika träslagen, samt att du nu kan ta ett väl underbyggt beslut gällande vilka plankor ditt plankbord eller fiskbensbord ska bestå av. Om så inte är fallet står våra kunniga experter alltid redo att hjälpa till.