Så här sköter och underhåller du ditt plankbord

Plankbord måste skötas om, eftersom trä är ett levande material som med tiden förlorar sin tålighet mot till exempel värme och vätska om det inte behandlas och vårdas regelbundet. Det låter kanske jobbigt, men det är det absolut inte.

När ditt träbord behöver vård och omsorg, går det otroligt lätt och snabbt. Du behöver bara göra det två till tre gånger om året eller när bordet börjar se lite trött ut.

Daglig rengöring vid allmänt bruk

Allt du behöver för den dagliga rengöringen av träbordet är en hårt urvriden trasa för att ta bort smuts och damm. Du kan använda såpa för rengöring – Starka rengöringsmedel får inte användas

Om du prompt vill använda rengöringsmedel, rekommenderar vi att du använder såpa.

Stegvist underhåll av ditt träbord

När ditt träbord efter ett tag börjar se lite trött och matt ut, behöver det poleras och skötas om. Du behöver tre saker: en skötselolja, en svamp och två bomullstrasor.

Vi rekommenderar att du behandlar ditt träbord var tredje månad och följer nedanstående fem steg:

1

Rengör bordsskivan med en hårt urvriden disktrasa (krama ordentligt i botten) för att ta bort smuts, damm och fettavlagringar. Låt bordet torka i ca 30 minuter.

2

Applicera olja på hela bordet med en svamp och låt den verka i 8–10 minuter. *Se noten

3

Torka av bordsskivan efter 8–10 minuter. Om bordet har ”torra fläckar” efter 8–10 minuter, innebär det att bordet har sugit upp mer olja där än på vissa andra ställen. I så fall behöver du stryka på mer olja. Låt denna sedan sugas upp i 2–4 minuter..

4

När träet inte längre har några ”torra fläckar”, är ytan mättad. Bordsskivan kan sedan torkas av med en torr bomullstrasa. Se till att bordsskivan är avtorkad och känns torr mot fingret.

5

Låt oljan härda i ca tolv timmar före användning. Bordet kan med fördel behandlas på kvällen, så att det kan användas vid frukost.

*Eftersom oljan härdar, är det viktigt att den inte lämnas kvar i mer än 15 minuter.

Trä är ett levande material

Inom Naturplank använder vi endast möbeltorrt trä som torkats till en fuktighetsprocent på mellan 6 och 8 %. Detta ger ett träbord av hög kvalitet och minskar slitaget och sprickbildningen. För bord i massivt trä är det dock viktigt att påpeka att vi har att göra med ett levande material. Även vid korrekt torkning och skötsel påverkas skivor av massivt trä av omgivningen. Trä suger upp och avger fukt beroende på omgivningstemperaturen och luftfuktigheten.

Vi på Naturplank rekommenderar därför att du placerar bordet på en plats där både temperaturen och luftfuktigheten är relativt stabil och inte svänger. I kombination med korrekt skötsel och underhåll bidrar det till bordet kan användas länge.